Sunlight House, Manchester

 

 

Sunlight House
New double height lobby.
Sunlight interior
13 floor finished
First Floor
Dome from above at night
View from above
Green Glass
Sun Rays glass
13 floor finished
13 floor finished
internal commercial space
existing elevation
front facade
First Floor

Sunlight House is an iconic 1930s commercial office building in the city centre of Manchester. Grade ll Listed, it was designed and developed by Manchester architect Joseph Sunlight. The building harks to the commercial offices of early 1900s art deco Chicago and was the tallest building outside London when erected in the 30s.

 

In common with other listed buildings, we gained a unique insight into the history of the building through extensive research. This enabled us to justify works to the building in a meaningful historic context.

 

The drivers for our work were the need to improve the tired accommodation and facilities to attract tenants, and to ensure the iconic listed building remains a viable commercial offering, in an evolving city centre.

 

The works briefly comprise the following:

• New entrance from Little Quay St, and associated high quality landscaping. We secured consent to remodel the ground floor, relocating two poorly configured corner entrances into one large central reception area with a new double height volume. The decorative cast iron façade was renovated, and a new planar glazed double height entrance screen carefully inserted.

• Restoration of the central stained glass dome, and reinstatement of glazed over roof.

• Internal modifications to form an extended and reconfigured entrance and reception with a new seating area and café.

• 13th and 14th floor renovation and improvements to enable vacant suits to be let. Former cellular offices were combined to form two large bright characterful suites with reinstated roof lights.

 

Heritage services provided by Atelier Heritage.

 

Client - Scottish Widows Investment Trust

 

Internal photography Mikedinsdale/Midiphotography